Quin és el factor clau que domina el món i ens fa gastar més

conveniencia

Hi ha un factor clau que té molta més influència en tot de la que creiem i, en bona part, és responsable que gastem de més.

També està darrere de molts altres hàbits i actituds perjudicials per a nosaltres, però beneficioses per als quals guanyen diners a la nostra costa.

Aquest factor que domina el món és la conveniència.

Sona estrany, però vegem a fons la qüestió, perquè crec que és una de les més importants per a la nostra economia domèstica.

Això ens donarà la clau per a estalviar més i, probablement, millorar la nostra vida, almenys una mica.

El gegantesc poder de la conveniència

La conveniència és un factor ignorat per a la majoria el poder de la qual, no obstant això, és conegut en l’enginyeria i economia del comportament, que s’aplica en camps com el màrqueting o el disseny.

De fet, ha estat la tecnologia la que més l’ha emprat en els últims temps, amb un èxit sense precedents.

La conveniència és la raó per la qual les targetes de crèdit, els bizums o els pagaments NFC estan arraconant a l’efectiu com a mitjà de pagament. No has de portar diners a la butxaca, no pesa, no cal passar primer pel caixer per a poder pagar alguna cosa…

I aquesta mateixa conveniència és la que fa que gastem més quan paguem per aquests mitjans.

L’efectiu és més inconvenient i, com moltes de les compres són innecessàries i motivades per pics d’emoció, produïts pel màrqueting o disparades pel mer poder del context (i no per un desig meditat), qui continua pagant amb diners físics estalvia més.

El mòbil i Amazon, o com la conveniència ha conquistat el món i la nostra butxaca

El mòbil s’ha menjat a l’ordinador perquè és més convenient. Sempre en la butxaca, sempre disposat i connectat, et resol les coses en un segon.

Amazon s’ha gastat milions en proves (i ho continua fent), per a optimitzar el seu procés de compra.

Si tens la seva aplicació mòbil estàs perdut, perquè és treure el telèfon, (sempre disponible) i lliscar un dit per a comprar. I ja està. Comprar (gastar) avui és molt fàcil.

La lletja veritat darrere de tot això

Aquesta veritat és que les persones som molt més mandroses del que volem reconèixer.

Tots hem passat mitja hora veient alguna cosa que no volíem en televisió, només perquè el comandament se’ns va quedar un metre més enllà del que ens arribava el braç.

S’ha estudiat que el primer que es veu en el menú determina la resta del menjar o que els polítics els quals els seus noms apareixen primer en la llista aconsegueixen més vots de manera sistemàtica.

Fins i tot sabem que si vols vendre un producte no tens més que posar-lo a l’altura dels ulls del client, en el punt en el qual el client ha d’exercir menys recorregut amb el braç per a agafar-lo.

Com utilitzar la conveniència al nostre favor per a estalviar més

O per a perdre pes, aconseguir millors hàbits i, en general, millorar la nostra vida.

La clau, per sort és molt senzilla (en teoria, com tot en la vida):

• Per a tot el que vulguem potenciar, augmentem la seva conveniència. És a dir, ho fem més fàcil, eliminem possibles passos.

• Per a tot el que vulguem desincentivar, ho fem més inconvenient. És a dir, augmentem els passos per a arribar fins això o la dificultat de la tasca.

Així doncs, quan es tracta d’estalvi i despesa, eliminem els passos en el primer i augmentem els del segon.

Per exemple, si posem zero passos a l’estalvi, establint una transferència automàtica al nostre compte d’estalvi cada principi de mes, ja ho tindrem. El mateix podem fer amb altres hàbits, com deixar-nos menjar ja preparat a la nit per l’endemà al treball, per a no picar res d’última hora, o deixar a prop la roba de córrer al matí.

Per a reduir les despeses, l’estratègia és la contrària, posem passos addicionals, com treure primer els diners en efectiu per a la compra, o haver d’esperar 48 hores per a aquestes coses que no són necessàries. Així farem més inconvenient la despesa.

De la mateixa manera, deixar-se la cartera a casa o no deixar guardades targetes de crèdit en webs de compres reduirà les vegades que realitzem l’acció.

La conveniència utilitzada en la nostra contra ens converteix en zombis insatisfets al final del dia. Ara que sabem el «secret», és hora de ser una mica més llestos que ells. La nostra butxaca ho agrairà.

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS