Que es la economia del temps? 4 formes d’estalviar minuts

economia del temps

La economia del temps és una manera d’entendre el temps com si es tractés de diners amb l’objectiu de gestionar de la forma més òptima possible el seu us, pensant en l’estalvi com en el temps que no gastem i en el seu ús excessiu com un deute que anirem acumulant.

Per tant, i de manera excepcional, tractarem avui al temps com si fossin diners.

Pensa per exemple, quan vols marxar de viatge, que has d’aconseguir els diners per a dur a terme aquestes vacances. Doncs ara trasllada aquesta realitat a haver de realitzar un informe a la feina. D’on pots obtenir el bé que necessites, és a dir, el temps? Parant un moment, estudiant com ho gestiones i d’on pots obtenir el temps que necessites per a assolir els teus objectius.

1. Per a fer-te ric, has d’estalviar

Quantes vegades has dit últimament que no tens temps per a fer alguna cosa que et ve de gust? I quantes d’elles va ser veritat? Tot ric en aquest món comparteix una característica: gasta menys del que ingressa. Per això després pot comprar el que vol.

Tu necessites ser igual. Per a poder utilitzar el teu temps aconseguint els teus objectius necessites tenir temps lliure que no hagis ocupat ja. En altres paraules, cada setmana, abans de començar, has de tenir compromès menys temps del que dura una setmana (24 hores x 7 dies).

A partir d’aquí, com més gran sigui el marge que aconsegueixis, més temps tindràs disponible per a utilitzar en el que vols. I com a resultat, podràs avançar més en els teus objectius.

2. Redueix els teus costos

La primera conclusió és evident, però no per això la posem en pràctica. Si el teu estalvi de temps és ingressos menys despeses i cada setmana disposes exactament de les mateixes hores, per a estalviar més cal reduir el temps que gastes.

Tots tenim unes despeses mínimes. En el món dels diners necessitem pagar menjar, llum, aigua, etc. En el món del temps gastes constantment a dormir, en les tasques de la casa, en la higiene personal, etc.

En algunes despeses com dormir no es pot (o no s’hauria) de retallar, en tota la resta, ni ho dubtis. Això pot interpretar-se molt malament perquè malgastem temps constantment però solem ser bastant dolents reconeixent en què exactament ho malgastem. No es tracta de reduïr el teu temps lliure, sino de tornar-te conscient de en què estàs malgastant el bé més valiós que tenim: les 24 hores d’un nou dia.

De moment guarda el concepte: 5 minuts menys al dia en el transport públic o privat/cuinant/fent les tasques de la casa és mitja hora més a la setmana per al que vulguis. No és clar el com aconseguir-ho però t’interessa aconseguir-ho.

3. Pensa en el temps com una inversió

A vegades cal fer un pas enrere per a veure les situacions amb perspectiva. De fet, si vols un consell, no paris mai de fer passos enrere i de canviar de perspectiva. Veuràs el que fins ara mai havia merescut la teva atenció.

Posa especial atenció en les tasques petites perquè les fem diàriament d’una forma molt poc eficaç. Com són curtes ens és igual fer més esforços, però és el fet de fer-les malament de manera sovint el que es torna improductiu. Aquí tens un parell d’idees sobre com guanyar temps en les teves tasques freqüents.

Exemple? Reserva un lloc per a factures o documents importants perquè quan t’arribi un sàpigues on posar-lo i on trobar-ho. Potser només trigues 2 minuts a trobar cada paper cada vegada, però quants papers busques al dia? Perdem una gran quantitat de temps diàriament perquè les nostres eines de treball no estan llestes quan les necessitem.

4. No lloguis, compra!

La idea de llogar una casa o comprar-la és molt clara. Si realment la utilitzaràs durant molt de temps, comprar és infinitament més rendible.

Com s’aplica això als problemes de diari? Doncs canviant de mentalitat. Abans de resoldre un problema una de les preguntes que cal formular-se és quantes vegades més m’enfrontaré a aquest problema? No sempre és fàcil preveure-ho, però quan prevegis que la situació pot repetir-se no intentis resoldre la situació, intenta eliminar el problema.

Un problema recurrent és com un lloguer, cada setmana et costa un parell d’hores. Un problema eliminat requereix un esforç puntual (com els diners que pagues quan compres), però ja no torna a aparèixer.

Si tens la idea clara, no perdis de vista que la clau per a posar això en pràctica passa per parar-te uns instants abans de resoldre una situació quotidiana. Preveig que es repeteixi? llavors intentem eliminar-ho.

Concloent

Com veus, diners i temps si comparteixen algunes característiques. És cert que el temps no és una cosa que puguem acumular al final de la setmana, però si podem emprar-ho en el que volem o avançar unes certes tasques que ens mantindrien ocupats la setmana següent. Què opines? Et sembla possible reduir les teves obligacions diàries per a fer-li temps al que realment t’interessa?

Article extret de iagofraga.com

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS