10 signes de que necessitem un sistema de pressupost per als nostres diners
Molta gent no segueix un pressupost per por de la restricció que suposa crear-lo, però en realitat, un pressupost no implica restricció. Si et preocupa la restricció, és encara més important tenir un sistema de pressupost, perquè hauria de permetre’ns obtenir tot el que necessitem i volem.
Hi ha uns certs indicadors que ens diuen que hem de provar una cosa diferent per a evitar quedar-nos on estem. Quants dels següents indicadors t’afecten a tu i al sistema d’administració dels diners en la teva llar?
Si respons SÍ a algun d’aquests, descobreix per què un canvi en el sistema monetari seria beneficiós per a tu.
QÜESTIONARI RÀPID:
1. Et preguntes on van tots els teus ingressos?
2. Només tens 1 o 2 comptes bancàries?
3. Pateixes de la Síndrome *FOMO i dius que sí a tot?
4. Continues esperant per a complir els teus objectius?
5. Estan els teus actius decreixent o no s’estan incrementant?
6. Manteniu el teu o la teva parella els ingressos separats?
7. Menges fora de casa més d’una vegada a la setmana?
8. Gastes els teus ingressos i et trobes esperant que arribi fi de mes?
9. Uses la targeta de crèdit per a emergències i compres d’últim minut?
10. Continues pagant per compres passades?
*Síndrome FOMO
FOMO és una patologia psicològica descrita com «una aprensió generalitzada que uns altres podrien estar tenint experiències gratificants de les quals un està absent». Aquest tipus d’ansietat social es caracteritza per «un desig d’estar contínuament connectat amb el que uns altres estan fent»
Aquests 10 indicadors ens mostren com un sistema pressupostari pot ajudar-te a aconseguir els teus objectius:
1.- FUGIDA D’INGRESSOS
Quan segueixes un pressupost, saps exactament a on van els teus ingressos perquè els assignes i els dius què fer abans que es vagin. Amb un pressupost organitzat, coneixes quin percentatge dels teus ingressos estan destinats a què. Per a començar, pots provar amb la regla del 50/30/20, que defineix que els teus ingressos estaran destinats en un 50% a necessitats primàries (com el pagament d’hipoteca/lloguer, menjar, transport, etc.), un 30% a capritxos (com a oci, viatges, roba, etc.) i un 20% a l’estalvi. Aquesta és una manera senzilla de controlar el que gastes sense que es converteixi en una tortura, assegurant-te així que cada mes aniràs estalviant diners.
2.- COMPTES BANCARIS
Un pressupost et permet tenir una llista d’assignacions per a diferents àrees de despesa mantenint-ho tot separat. Per a això, és necessari tenir diversos comptes bancaris per a emmagatzemar els teus diners de forma organitzada. En cas contrari, no podràs tenir una visió clara de les teves despeses i de com estàs progressant cap als teus objectius. La recomanació és tenir un compte bancari per a dividir els teus ingressos en categories com a oci i estalvis, i així conèixer amb precisió com estan funcionant les teves finances.
3.- FOMO I FER TOT
Un pressupost t’ajuda a saber si estàs sofrint de FOMO (por de perdre’s alguna cosa). Si sempre et quedes curt a causa de la diversió i a la despesa en activitats, significa que no pots fer tot i si continues fent-ho, altres àrees sofriran. És necessari aprendre a gestionar aquesta sensació i saber dir que no. També pots gaudir a casa d’un bon llibre, una pel·lícula o el descans. Els teus estalvis també ho agrairan.
4- COMPLIR OBJECTIUS
Un pressupost t’ajuda a dirigir els diners cap a les teves metes. Evita la necessitat d’endeutar-te per a aconseguir els teus objectius en preparar-te per a la compra, sense el risc i els costos addicionals que això implica. L’ús del deute per a aconseguir alguna cosa a l’instant pot suposar un problema que es prolongui durant anys, la qual cosa impedeix que s’aconsegueixin altres objectius.
5.- PATRIMONI NET
Conèixer el teu patrimoni net et permet veure exactament on necessites millorar. Estar informat t’ajuda a mantenir-te responsable amb el teu pressupost i et motiva a augmentar el teu patrimoni net amb el temps i per al futur.
6.- SEPARACIÓ D’INGRESSOS
Un pressupost familiar indica que, en unir les vides, també s’han de combinar els ingressos per a la vida en conjunt. Si no es combinen els ingressos de la llar, això pot ser un senyal d’alerta que pot haver-hi problemes en la relació que han de treballar-se junts. És important assegurar-se de treballar per a aconseguir metes en conjunt, com una vida satisfactòria, una jubilació segura i un llegat familiar.
7- MENJAR FORA
Un pressupost pot permetre’t sortir a menjar amb freqüència, però també t’indica si realment pots permetre’t fer-ho. Sortir a menjar és una despesa important que ha de controlar-se per a assegurar-te que els teus diners s’utilitza per a cobrir les teves necessitats i augmentar la teva riquesa.
8- GASTAR TOT
Un pressupost és simplement una llista que indica on has d’assignar tots els teus ingressos. És important assignar els ingressos en la llista i no gastar tot de manera indiscriminada. Si pagues coses sense seguir la llista, és probable que et sentis frustrat al no aconseguir els teus objectius, no planificar adequadament per al futur i continuar gastant sense sentit.
9- ÚS DE TARGETES DE CRÈDIT
En seguir un pressupost, pots preparar-te per a emergències i evitar compres impulsives que podrien requerir l’ús d’una targeta de crèdit. És recomanable tenir un fons d’emergència d’almenys 1000€ per a poder cobrir la majoria de les emergències domèstiques, com a reparacions d’electrodomèstics, automòbils o despeses relacionades amb la salut personal o de mascotes. És millor utilitzar els teus propis diners per a realitzar compres en línia, utilitzant una targeta de dèbit en lloc d’una targeta de crèdit.
10- TENIR PAGAMENTS PER COMPRES IMPULSIVES
Un pressupost t’ajuda a evitar haver de pagar per compres impulsives anteriors. Cada pagament ha de ser considerat en les teves àrees de despesa i metes prèviament establertes en el pressupost. Si les compres impulsives són un problema per a tu, considera crear un fons de despeses impulsives per a cobrir decisions de despeses d’última hora fora del teu pressupost.