Lideratge humil: l’equilibri entre confiança i humilitat

lideratge humil

La confiança és un dels elements que més es valora en les persones i líders. L’absència de confiança en un mateix pot ser percebuda com un factor de feblesa. En canvi, un excés de confiança ens pot portar a l’arrogància.

Però on està el punt òptim? Aquí és on es fa necessari incorporar la dosi d’humilitat. La perspectiva o actitud curiosa del “només sé que no sé res”.

Liderar requereix igual dosi de confiança i seguretat en un mateix, com d’humilitat.

Un líder que lidera des de la humilitat és algú que confia i està segur de si mateix, però que també és prou humil com per a qüestionar les seves pròpies idees i escoltar les idees dels altres abans de prendre decisions importants.

Aquesta actitud d’obertura i flexibilitat pot ajudar a crear un ambient de treball més col·laboratiu i productiu, on es valora l’aportació de tots els membres de l’equip i emergeix tota la intel·ligència col·lectiva.

Com reconèixer en la pràctica el lideratge humil? Els trets més comuns són:

Es guien per Valors

Tenen flexibilitat per a canviar les seves idees i fins i tot creences, però al mateix temps es guien pels seus valors que són sòlids, conscients i coherents.

Cercle de Reptadors

S’envolten de persones que repten les seves idees. Eviten el biaix de confirmació, és a dir, tenir en compte només aquella informació o opinions que concorden amb les seves idees o opinions preconcebudes. Busquen just el contrari.

Integratius

Veuen la realitat com una amalgama de grisos en lloc de blanca o negra. No pensen en manera dicotomia (això o lo altre) sinó en manera integrativa (això i lo altre).

Perspectiva 360º

Abans de prendre una decisió segueixen un procés deliberatiu on escolten i tenen en compte el màxim d’opinions possibles. Saben que no existeix la decisió perfecta però sí la millor decisió que és possible prendre.

Determinació

Eviten la paràlisi per anàlisi. Una vegada tancat el procés de deliberació tenen determinació en portar endavant la decisió presa.

Et reconeixes en aquest estil de lideratge? En tot? En algunes parts?

Article de:

Patricia Aznar Santamaria

patricia@able-consultancy.com

www.able-consultancy.com

Inspirat en el llibre d’Adam Grant “Think Again

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS