8 avantatges de tenir dues (o més) fonts d’ingressos

font d'ingressos

En un món en què l’economia està en constant canvi i cada vegada hi ha més incertesa en el mercat laboral, tenir més d’una font d’ingressos en l’economia personal s’ha tornat fonamental per garantir una major estabilitat financera. No estem parlant de treballar més hores, sinó de repartir el temps de treball entre més d’una activitat.

Al tenir varies fonts d’ingressos, s’està ampliant les seves possibilitats de guanyar més diners i d’aconseguir els seus objectius proposats.

Les fonts d’ingressos poden ser:

Actives: Son els diners que es perceben principalment del treball realitzat, és a dir, que hagin implicat un esforç físic i/o mental. Així, el sou d’un treballador seria una font d’ingrés actiu.

Passives: Son tots aquells ingressos que engloben aquelles activitats que generen beneficis econòmics sense necessitat de fer algun tipus de treball significatiu. Son les rendes que s’obtenen del rendiment dels propis actius. Poden ser del lloguer d’un pis (capital immobiliari), d’inversions, com interessos o dividends (capital financer), per propietats intel·lectuals o llicències, com per exemple si escrius un llibre o realitzes un curs sobre una àrea concreta, o l’explotació de drets d’imatge (actors, esportistes, cantants…).

A continuació, t’explicaré els avantatges de tenir més d’una font d’ingressos:

1. La seguretat financera

Si depenem únicament d’una feina i la perdem, la situació es pot tornar difícil, sobretot si no comptem amb estalvis que ens permetin resoldre les despeses necessàries fins a aconseguir una nova ocupació. En canvi, si tenim més d’una Font d’ingressos, podem sentir-nos més segurs i protegits davant de qualsevol eventualitat. És a dir, si perdem una font d’ingressos, tindrem una altra de respatller.

2. Diversificació d’ingressos

Si bé no es tracta que tinguem diverses fonts d’ingressos iguals, sinó que siguin diferents, la diversificació és una estratègia per minimitzar el risc econòmic. Si d’una font d’ingressos disminueix la quantia, es pot compensar amb una altra que no ha baixat o inclús ha augmentat

3. Flexibilitat laboral

És una altre avantatge important. Tenir diverses fonts d’ingressos ens permet tenir més control sobre el nostre temps i prendre decisions més informades. Per exemple, podem decidir treballar des de casa alguns dies per dedicar-nos a la nostra petita empresa o a la nostra emprenedoria. Si tenim fills, podem organitzar-nos per passar més temps amb ells sense haver de preocupar-nos pel descompte del nostre salari.

A més, tenir més d’una font d’ingressos ens dona més opcions. Podem tenir una feina a temps completa en una empresa i alhora emprendre en el món digital, cosa que ens permetria tenir un negoci propi. O podem ser contractistes independents i, alhora, tenir una feina de mig temps. En qualsevol cas, tenir diverses fonts d’ingressos ens permetria tenir més oportunitats de creixement personal i professional.

4. Possibilitat d’incrementar els nostres ingressos

Si bé això no és garantia, tenir més d’una font d’ingressos ens dona la possibilitat de guanyar més diners. A més, ens permet diversificar la nostra cartera d’inversions i no haver de preocupar-nos tant pel creixement d’una sola font d’ingressos.

Depèn del tipus de feina que tinguis, es possible que la mitja jornada estigui més ben retribuïda per hora de treball que no pas la jornada completa. L’empresa pot tenir interès en pagar-te un millor sou proporcional per tenir-te mig dia, que no pas pagar el doble per tota la jornada, ja que el teu coneixement s’aporta igualment en ambdós casos.

5. Disminució de l’ansietat

El tenir diverses fonts d’ingressos ens proporciona una tranquil·litat extra al saber si falla una tenim una altra que ens proporciona ingressos per anar tirant. El reduir d’aquesta manera l’ansietat també ens sentim més recolzats i capaços de prendre decisions per a seguir creixent.

6. Fortalesa en les RRHH de l’empresa

Dependre només d’un ingrés actiu és dependre de la teva empresa i del teu superior jeràrquic, ja que a canvi del teu sou ells et reclamen el que volen i/o necessiten. Tenir una altra font d’ingressos és tenir un pla B, la qual cosa t’aporta més confiança en tu mateix.

Aquesta confiança té beneficis colaterals com estar més relaxat a la feina i ser més crític, cosa normalment ben valorada a l’empresa. No tenir aquesta confiança per por a perdre la feina ens fa ser més dòcils.

7. Ampliació de les competències personals

Treballar en més d’una feina t’especialitza en dos camps. Aquests dos camps poden ser complementaris o no, però això t’ajuda a poder comparar entre ells i tenir diferents perspectives i enfocs a utilitzar. A més, suposa un creixement personal més important, és a dir, t’afegeix valor com a persona.

8. Preparar-se millor per la jubilació

Tenir diferents fonts d’ingressos et facilita l’estalvi de diners. Aquest estalvi pensat a llarg termini pot anar dirigit a un pla d’estalvis o un pla de pensions que ajudarà a tenir més diners en el moment de la nostra jubilació. I és que aquesta diversificació suposa una major facilitat d’estalviar de manera segura.

Vist que pot ser convenient tenir dos fonts d’ingressos, haurem de pensar quines poden ser aquestes, ja que no es té la mateixa perspectiva als 40 anys que als 60 anys. En propers articles, analitzarem quins tipus de font d’ingressos, actius i/o passius son més adients per a cada etapa de la vida. Si estàs interessat en conèixer més sobre aquestes fonts d’ingressos no deixis de seguir-nos.

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS