Diàriament, tots gastem en petites coses a les quals no donem importància, es tracta de pagaments evitables i reiterats, el seu ús i costum condiciona la nostra economia i pot donar a final de mes una xifra important. Els espanyols emprem 544 euros a l’any en despeses bancàries, 607,2 euros en telefonia i Internet, 3230,17 euros en transport, 9.893,03 euros en la llar, 1.293 euros en oci i cultura a més de 6.569 euros en el carret de la compra segons dades de 2021 de l’INE (Institut Nacional d’Estadística) i estudis complementaris de despeses dels espanyols com el de Fintonic.
Les despeses formiga, estan per tot arreu, són «invisibles i traïdores» ja que no es detecten immediatament afirma Carlos Martínez, director de IMF Business School i del màster en Direcció Econòmic Financera; els millors exemples són els consums en cafè, la compra de galetes, tabac, refrescos, propines, snacks, els desplaçaments innecessaris en metro o autobusos, piles que no s’utilitzen, pagament de comissions evitables a entitats bancàries, compra de revistes o llibres que no sempre es llegeixen, etc.
L’alimentació constitueix una de les principals «fugues de diners formiga» en un país, Espanya, en el qual es malgasta fins a 163 quilos d’aliments per persona, segons un informe del Parlament Europeu. El 60% dels espanyols mai s’emporta el tupper al treball i menja en bars i/o restaurants amb una despesa mitjana de 257 euros mensuals segons la FUCI (Organització de Consumidors), com a exemple, les despeses en alcohol, tabac i cafès representen una despesa evitable de 5.300 euros a l’any per a cada espanyol.
És fàcil que les despeses formiga passin desapercebudes, perquè només ens fixem en els grans desemborsaments, com el pagament del lloguer o la quota de la hipoteca, el rebut de la llum, etc.
És important evitar comprar objectes que duren menys que els pagaments (comprar un producte de baix preu a terminis) o realitzar desplaçaments innecessaris amb el cotxe ja que aquestes pràctiques reiterades poden arribar a condicionar a bona part de les economies domèstiques.
Davant l’augment d’aquesta mena de despeses i el que suposa a les llars, hi ha fins i tot aplicacions que ajuden a evitar despeses formiga afirma el director de IMF Business School, Apps com per exemple: «Cuentas Claras», ajuda a tenir una idea d’en què gastes el sou; «Tusgastos», perfecta per a portar el control de les despeses en efectiu; «Control de gastos», permet adjuntar fotos dels justificants de compres per a portar un major control; «Toshl Finances», compara el ritme de despesa d’un mes amb els mesos anteriors per a saber si s’està o no estalviant.