Els Senior (Silver), torna la generació EGB

62581196 - sailing, technology, tourism, travel and people concept - happy senior couple with smartphone taking selfie on sail boat or yacht deck floating in sea

Una de les grans sorpreses que està vivint la nostra societat és el renaixement de tota una generació, la dels cinquantons (els Silver) a la que ni la crisis de 2008 ni la de la pandèmia ha aturat.

Actualment, ja representen el 25% del PIB en la UE i la previsió és que augmentarà: la previsió és que pel 2025 el pes dels europeus que superin els 55 anys en la economia de la UE serà del 31,5% del PIB i del 37,8% de la ocupació. Aquesta generació, un cop abandoni el marc laboral seguirà tenint un pes molt important: el 40% del consum mundial vindrà dels majors de 65 anys, i s’espera que a Espanya, per a 2040, representin un 79% davant del 53% actual.

Alguns teòrics com Asun Soriano o Iñaki Ortega (“De los zeta a los silver”), descriuen la influencia d’aquesta generació no només en l’àmbit social, sinó també amb un ampli ventall d’oportunitats per a generar nous bens i serveis que construeixin valor i ocupació. De fet, subratllen que “la longevitat canviarà el món tal i com el coneixem i propiciarà l’aparició de noves industries vinculades a l’oci i la salut, però també unes noves finances o un nou urbanisme que ben aprofitades poden generar importants oportunitats econòmiques.

Els Silver encarnen una revolució laboral, econòmica i de cultura social. És una revolució silenciosa, doncs ha suposat que, en només unes dècades, haguem guanyat 15 anys en l’esperança de vida passant d’un 8% d’adults majors al 19% actual.

El futur passa per l’economia platejada

En el futur es requeriran nous models d’habitatge per a persones grans diferents a les residències, amb serveis assistencials adaptables a les necessitats de cada moment vital. La generació del baby boom, que ara està arribant a la jubilació, comptaran amb un major bagatge tecnològic i disposaran de millors pensions per a contractar nous models d’atenció.

L’economia platejada es transformarà en un trampolí de desenvolupament en àrees com les de la salut i la cura; la robòtica; el turisme o els serveis de cures integrades. En definitiva, com senyalen Soriano i Ortega, el mon del futur tindrà en l’economia platejada un dels seus pilars doncs “l’envelliment de la població és un fenomen global amb profundes implicacions en l’actual model econòmic i social, que genera en la nostra societat grans reptes i obre noves oportunitats en tots els àmbits en els que es recolzen la competitivitat, la productivitat i l’Estat de Benestar”.

I tu? Pertanys a aquesta generació? Ara ja coneixes una mica sobre el potencial dels Silver en l’economia del futur.

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS