Sabies que les dietes son deduïbles i poden suposar un benefici fiscal pels autònoms?

/
10 novembre 2023
ticket-factura

A Espanya, segons la Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom, els treballadors per compte propi tenen dret a deduir-se les despeses de manutenció diària d’alimentació.

Aquesta normativa, en vigor des de 2018, estableix que els autònoms tindran un benefici fiscal en desgravar-se fins a 26, 67 euros al dia a Espanya i 48, 08 euros al dia a l’estranger per concepte de dieta. És comú que els professionals es vegin en la necessitat de menjar fora de casa a causa dels seus desplaçaments o a la distància entre el seu lloc de treball i el seu domicili. Aquesta despesa en menjars es converteix en un cost significatiu per a la seva activitat empresarial, especialment si no es dedueix correctament.

Molts autònoms continuen desconeixent aquesta opció

La deducció de la dieta diària és una mesura que contribueix a reduir la bretxa entre els assalariats i els autònoms a Espanya. Reconeix que els autònoms tenen el mateix dret que els empleats per compte d’altri quant a les despeses de manutenció i estableix un import deduïble igual per a tots dos grups. Malgrat ser una mesura favorable, molts autònoms continuen desconeixent aquest avanç.

Per a assegurar-se que els treballadors per compte propi realment mengen fora de la seva llar, Hisenda ha establert alguns requisits perquè les despeses de manutenció siguin deduïbles. Han de realitzar-se en establiments de restauració i hostaleria i pagar-se utilitzant mitjans electrònics de pagament, com a targetes de crèdit o dèbit, pagaments mòbils, etc. Aquests mitjans de pagament electrònic permeten que l’Agència Tributària tingui informació detallada sobre la transacció, la qual cosa facilita el procés de verificació de les despeses deduïbles.

A continuació, es presenten els requisits que els autònoms han de complir per a deduir-se les despeses de manutenció:

  • Els menjars (desdejuni, menjar i sopar) han d’haver-se produït durant el desenvolupament de l’activitat laboral, és a dir, els dies en què l’autònom treballi. Normalment, això es refereix als dies laborables de dilluns a divendres.
  • Els menjars han de realitzar-se en establiments de restauració i hostaleria específics, com a bars o restaurants. No s’accepten, per exemple, plats preparats comprats en supermercats.
  • El pagament del menjar ha de realitzar-se exclusivament mitjançant mitjans electrònics de pagament com a targetes de crèdit o dèbit, pagaments mòbils, etc. Això garanteix que la despesa quedi registrat i que l’Agència Tributària pugui verificar la seva autenticitat.
  • És aconsellable guardar els rebuts dels menjars com a tiquets o factures, per a poder justificar les despeses davant possibles comprovacions d’Hisenda. Aquests documents han de complir amb els requisits generals de deducció de despeses i han de conservar-se adequadament.
  • L’import màxim deduïble per als autònoms és de 26, 67 euros al dia si la despesa és en territori nacional i 48, 08 euros al dia si és a l’estranger. En cas de pernoctar en el lloc, els límits s’eleven a 53, 34 euros i 91, 35 euros respectivament.
  • La quantitat deduïda no pot excedir aquest límit permès per l’Agència Tributària i la despesa ha de quedar registrat en la comptabilitat.

 

Deducció de les despeses de menjars relacionats amb trobades amb clients

D’altra banda, el Tribunal Suprem ha avalat també la deducció de les despeses de menjars relacionats amb trobades amb clients. Aquesta sentència estableix que els autònoms poden deduir-se les despeses d’atenció als seus clients, independentment de si s’arriba o no a algun acord o contracte de col·laboració amb l’altra persona durant el menjar o sopar.

Aquesta sentència ha suposat un precedent important per als autònoms, brindant-los l’oportunitat de beneficiar-se fiscalment de les despeses de menjars en situacions comercials. No obstant això, és important tenir en compte que aquestes despeses han d’estar degudament justificats i relacionats directament amb l’activitat econòmica de l’autònom.

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS