Aquests són els 3 sectors més importants del mercat laboral per als sèniors

/
1 juny 2023
mercat laboral silver

La desocupació i especialment la de llarga durada és un problema persistent a Espanya. Entre els grups més afectats es troben les persones majors de 50 anys, els qui troben dificultats per a reintegrar-se al mercat laboral provocant un impacte tant a nivell econòmic com emocional. Les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre d’enguany van visibilitzar que a Espanya de l’1.305.000 de persones que són parats de llarga durada, 326.400 pertanyen al col·lectiu sènior, és a dir, el 25% són professionals majors de 50 anys.No obstant això, Espanya s’enfronta a una paradoxa. Tomás Pereda, subdirector de la fundació máshumano, destaca una realitat que serà visible en els pròxims anys: “En la dècada de 2021-2031 desapareixeran com a població activa 4,2 milions de professionals que ara tenen entre 30 i 40 anys, això suposarà un major nombre de treballadors sènior en un futur pròxim”. De fet, “hi haurà un major nombre de persones amb més de 50 anys que menors”, destaca Tomás.

Les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística el confirmen: la caiguda de la natalitat i l’augment de l’esperança de vida han invertit la piràmide demogràfica i actualment, la població major de 50 anys duplica a la menor de 18 i supera en 6 milions als menors de 25.

És un fet, per a la supervivència de les empreses, caldrà competir pel talent sènior.

Nínxols de mercat per a professionals +50 en 2023

L’any 2022 va concloure amb 2.694.185 vacants publicades en InfoJobs, una xifra que suposa un 18% més que l’any 2021. Segons l’informe anual 2022 sobre “L’Estat del mercat laboral a Espanya” elaborat per InfoJobs i Esade, aquest creixement s’emmarca en un context de recuperació econòmica, bona evolució de l’ocupació i una volta a la normalitat prepandèmica gairebé plena quant als hàbits i costums de la població.

1. Àrea de vendes i comercial

Un any més, els comercials són el perfil professional que més llocs de treball va generar en 2022, com ja va succeir en 2020 i en 2021. Els 347.122 llocs oferts per a aquesta ocupació suposen un increment del 7% respecte a l’any anterior. Segons l’informe, això es deu a l’auge del ecommerce.

En l’última dècada, el desenvolupament de les noves tecnologies ha impactat directament en el mercat laboral i un dels clars exemples és el sector de compres, logística i magatzem. Aquest sector està directament relacionat amb el comerç electrònic. Segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), en el segon trimestre de 2022 s’ha produït un increment del 33% del volum de negoci en comparació amb el 2021 (+18.000 milions). A més, segons l’informe de Infojobs, aquesta xifra suposa que el volum de negoci del comerç electrònic s’hagi duplicat en quatre anys.

Un altre perfil professional que demanda talent és el sector de les vendes, especialment el delegat/a comercial amb 127.247 vacants; agent immobiliari/a (64.372) i assistent de departament de vendes (41.459).

L’experiència, les soft skills i l’agenda de contactes que per la seva trajectòria professional els sèniors han anat generant, l’àrea de vendes i comercial és ideal ja que compta amb àmplies oportunitats per als professionals +50.

2. Serveis de consultoria

El camp de la consultoria és un nínxol de mercat ideal per a professionals majors de 50 anys, ja que la seva experiència i coneixements adquirits al llarg de la seva carrera poden ser de gran valor per a les empreses i organitzacions que busquen assessorament expert.

A més, el mercat de treball està canviant, les empreses busquen agilitat i necessiten accedir de manera ràpida i sota demanda a una gran varietat de competències estiguin on estiguin. Així va néixer la ‘gig economy’, un model laboral de ‘freelance’ o autònom, que consisteix a acceptar encàrrecs d’una durada limitada, per projectes, i sense exclusivitat. La flexibilitat, la comunicació ‘en línia’ i la deslocalització són els pilars bàsics de la ‘gig economy’, possibles gràcies als avanços tecnològics.

3. Serveis de salut i benestar

L’envelliment de la població ha generat una creixent demanda de serveis de salut i benestar. La denominada economia de les cures o silver economy és un mercat en auge a mesura que la població envelleix i es reconeix el poder adquisitiu i les necessitats específiques d’aquest segment de la població.

A més, és un nínxol tan ampli que abasta un gran ventall de perfils professionals com els tecnològics, la cura i assistència domiciliària en diversos rols com a infermers, fisioterapeutes, assistents, etc.

També es necessiten perfils financers i amb coneixements en la planificació de la jubilació, banca, gestió de patrimoni, assegurances, etc.

Un exemple d’èxit ha estat César Aguilar, qui va apostar per aquest nínxol amb el seu projecte Agnes Care, una aplicació mòbil que professionalitza les cures en la llar mitjançant un checklist de cures i tasques, on els familiars tenen informació diària i en temps real sobre el benestar dels seus sers estimats. Una necessitat que neix del context social actual. Gairebé 5 milions de llars són unipersonals, el 43,6% de les persones que viuen soles tenen més de 65 anys, un 70,9% són dones, segons les dades de l’INE.

Contingut inspirat per Generación Savia

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS