L’economia Silver va sobre rodes a Catalunya i ja es sitúa en el 4% del PIB català

/
29 setembre 2023
silver-economy-catalunya

L’economia platejada està experimentant un creixement notable a Catalunya. Aquesta branca econòmica engloba les activitats empresarials especialitzades en productes i serveis dirigits a persones majors de 55 anys, així com oportunitats innovadores per a satisfer les seves necessitats. Segons un estudi realitzat per ACCIÓ, l’agència de competitivitat empresarial del Departament d’Empresa i Treball, les empreses catalanes que es dediquen a l’economia platejada generen una facturació directament relacionada amb aquest sector de 9.700 milions d’euros, la qual cosa equival al 27% del volum de negoci total d’aquestes empreses. Aquesta xifra representa aproximadament el 4% del producte interior brut de Catalunya.

En l’actualitat, Catalunya compta amb 700 empreses dedicades a aquesta àrea, la qual cosa suposa un augment del 29% des d’abans de la pandèmia. Això es compara amb les xifres de 2018, les més recents disponibles. Sorprenentment, la facturació d’aquestes empreses catalanes en l’àmbit dels Silver ha augmentat un 8,4% en comparació amb 2017, superant així el creixement de l’economia catalana en el mateix període, malgrat els desafiaments plantejats per la pandèmia. Segons l’informe de ACCIÓ, aquestes empreses donen ocupació a més de 51.000 persones en el sector Silver, la qual cosa representa el 45% de la força laboral total d’aquestes empreses.

Empreses catalanes amb marca “Silver”

Más del 50% d’aquestes empreses (56%) s’especialitzen exclusivament en el sector platejat, cosa que significa que més de la meitat de les seves vendes estan relacionades amb aquest segment de la població. Els sectors més rellevants són els serveis assistencials, que inclouen residències, centres de dia, serveis de servei d’àpats i atenció domiciliària, entre altres, amb un 35% de les empreses dedicades a això, i la salut, que engloba serveis especialitzats, productes farmacèutics i tecnologies mèdiques, amb un 28% de les empreses.

L’informe també identifica 41 empreses emergents catalanes que se centren en productes o serveis per a persones majors, amb un enfocament en l’aplicació de noves tecnologies, com la digitalització, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, les tecnologies financeres i la indústria avançada, com la robòtica i la fabricació additiva. A més de les empreses, l’ecosistema platejat català inclou centres tecnològics, universitats, associacions, clústers i organismes públics.

Importància dels sèniors en el sector

El creixement de l’economia platejada està estretament relacionat amb l’envelliment de la població a nivell mundial. Actualment, més de mil milions de persones a tot el món tenen més de 60 anys, i s’espera que aquesta xifra augmenti a més de 1.770 milions per a l’any 2040. A Catalunya, prop d’un terç de la població té més de 55 anys, i un 6% supera els 80 anys, amb una taxa de dependència del 29%, xifres que es troben en línia amb les mitjanes europees i espanyoles.

A nivell global, s’estima que el continent asiàtic experimentarà el major envelliment de la població, amb més de 900 milions de persones majors de 60 anys per a l’any 2030. Això es traduirà en un augment significatiu de la seva capacitat de despesa, especialment en països com la Xina i l’Índia. A Europa, malgrat l’envelliment de la població, s’espera un creixement de la capacitat de despesa, que aconseguirà els 5,18 bilions de dòlars per a 2030.

Oportunitats de negoci

L’estudi de ACCIÓ també ha identificat 37 oportunitats concretes de negoci per a les empreses catalanes dedicades a l’economia platejada en 33 països de tot el món. Aquestes oportunitats estan relacionades principalment amb tecnologies com la salut digital, la bioenginyeria, la medicina regenerativa, la intel·ligència artificial i les tecnologies financeres, abastant sectors com l’alimentació, la salut, els serveis assistencials, la cosmètica, les finances, el transport i l’esport, entre altres.

Aquí podeu accedir a l’informe d’ACCIÓ – Agència per la competitivitat de l’Empresa: Informe ACCIÓ

 

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS