Des de l’1 de juliol la Seguretat Social estableix facilitats als autònoms per a retornar les prestacions que els reclama

/
3 juliol 2024
pexels-photo-6231630-1719995634_1720000852image

Des del passat 1 de juliol de 2024, augmenten els terminis màxims i baixen els imports mínims que els autònoms poden sol·licitar a la Seguretat Social quan fraccionin el reemborsament d'una prestació que els reclama.


Volem informar-los que el passat 1 de juliol va entrar en vigor la modificació del Reglament General de Seguretat Social que canvia les condicions que han de complir els autònoms per fraccionar el pagament quan han de retornar una prestació que els reclama. Per exemple, una incapacitat o el cessament d'activitat.

A continuació, els detallem els canvis i com poden beneficiar-se d'aquesta mesura.

Increment de terminis i reducció d'imports mínims

A partir de l'esmentada data, els terminis màxims per fraccionar el reemborsament de prestacions indegudes augmentaran, mentre que els imports mínims de les mensualitats disminuiran. Concretament, els autònoms podran retornar les prestacions fins en 60 terminis mensuals (equivalent a cinc anys), amb una mensualitat mínima de 100 euros. Aquesta mesura no permet acordar quantitats inferiors a aquesta xifra mínima.

A qui beneficia aquesta mesura?

Aquesta modificació pot beneficiar milers d'autònoms que, segons el criteri de les seves mútues o de la mateixa Seguretat Social, hagin cobrat en algun moment una prestació que no els corresponia. Exemples d'aquestes situacions inclouen el cessament d'activitat sol·licitat durant la pandèmia, una incapacitat permanent o l'ingrés mínim vital (IMV).

Ampliació del termini per retornar les prestacions

Els autònoms tindran la possibilitat de retornar aquestes prestacions fins en 60 terminis, estenent en un any més el termini contemplat fins ara. La mensualitat mínima establerta és de 100 euros, sense possibilitat d'acordar quantitats inferiors.

Requisits per a fraccionar el pagament

La competència per a autoritzar i establir els terminis per al pagament fraccionat del reintegrament de prestacions indegudament percebudes recau en els directors de les administracions de la Seguretat Social. Per a això, els autònoms han d'acreditar que la seva situació econòmica i altres circumstàncies concurrents, apreciades discrecionalment per l'òrgan competent, impedeixen efectuar el reintegrament en el termini indicat en la reclamació.

En cas de denegació de la sol·licitud de fraccionament, la resolució atorgarà un nou termini d'ingrés de quinze dies des de la notificació de la resolució. Si el termini restant per al pagament fixat en la reclamació de deute és més gran, es mantindrà aquest termini, que inicialment s'estableix en l'últim dia hàbil del mes següent a la primera notificació.

Atenció. Si no s'abona un dels terminis acordats, la Seguretat Social pot exigir la devolució en un únic pagament. És fonamental complir amb els terminis establerts per evitar aquesta situació.

Procediment per sol·licitar el fraccionament

En cas de rebre una notificació de la Seguretat Social sol·licitant el reintegrament d'una prestació per no complir-ne les condicions, els autònoms que acreditin, a causa dels seus ingressos, que no poden retornar-la en un sol pagament, poden sol·licitar a la Tresoreria el seu pagament fraccionat. Aquesta sol·licitud es podrà realitzar amb els nous terminis a partir de l'1 de juliol.

Per a efectuar la sol·licitud de fraccionament, han de seguir els següents passos:

  1. Accedir a l'enllaç proporcionat per la Seguretat Social.
  2. Identificar-se mitjançant el sistema Cl@ve Permanent.
  3. Presentar la sol·licitud de fraccionament.
  4. Annexar la documentació requerida que acrediti la seva situació econòmica i altres circumstàncies.

Aquesta nova normativa ofereix més flexibilitat i alleujament econòmic als autònoms que necessiten fraccionar el pagament de prestacions reclamades per la Seguretat Social. En estendre els terminis a cinc anys i reduir la mensualitat mínima a 100 euros, es facilita el compliment d'aquestes obligacions sense comprometre significativament l'estabilitat econòmica del treballador autònom.

Els recomanem revisar detingudament la seva situació i, en cas de rebre una notificació d'aquest tipus, procedir amb la sol·licitud de fraccionament si consideren que no poden efectuar el reintegrament en un únic pagament. Estem a la seva disposició per a assessorar-los i ajudar-los en el procés de sol·licitud, assegurant que compleixin amb tots els requisits i terminis establerts.

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquesta qüestió.

Una salutació cordial,

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS