Riscos d’utilitzar ChatGPT en la seva empresa

Chat_GPT

Algunes empreses utilitzen aquesta nova eina i et planteges provar-la pels avantatges que ofereix i perquè no vol “quedar-se enrere” respecte als seus competidors. Veiem quins riscos s’assumeixen i com actuar si l’adquireixes.

Redactat per Apuntes&Consejos

Quins són els avantatges?

L’ús d’intel·ligència artificial és cada vegada més comuna entre empreses, ja que permet automatitzar tasques, millorar l’eficiència i l’atenció al client, personalitzar les interaccions amb els clients i recopilar dades per a prendre decisions informades. Ara bé, si decideix utilitzar una eina d’aquest tipus, és important que tingui en compte els riscos associats. Vegi quins són i com actuar.

Utilitzi una versió de pagament

Difusió de dades. La intel·ligència artificial funciona principalment a través de les dades que se li subministren i que utilitza per a “aprendre” i donar el servei sol·licitat. Per tant, si vostè utilitza ChatGPT per a automatitzar tasques o per a millorar l’eficiència d’algun procés, és possible que estigui transmetent informació sensible de la seva companyia (que pot contenir dades personals o fins i tot informació confidencial) en un programa informàtic d’un tercer.

Versions. Per a salvar el problema que això representa, tingui en compte que existeixen diferents versions del producte:

  • Versió pública i gratuïta. No disposa de filtres ni garanties, per la qual cosa corre el risc que la informació sensible que introdueixi s’utilitzi per a “entrenar” els models de l’eina. Així, aquesta informació podria aparèixer a altres usuaris quan facin una consulta.
  • Versió no pública o API (de pagament). Segons el proveïdor de ChatGPT, des de març de 2023 en la versió de pagament aquestes dades no s’utilitzaran per a entrenar els models. A més, l’ús d’aquesta versió està cobert per un conjunt de garanties contractuals per a donar compliment a la normativa europea de protecció de dades personals, que no existeix en cas d’usar la versió gratuïta.

Creació de continguts

Drets de tercers. Si utilitza la intel·ligència artificial per a crear contingut en forma de text o imatges (per exemple, per a preparar respostes a preguntes freqüents o per a fins de promoció de vendes i màrqueting), aquest contingut podria ser en part o íntegrament propietat d’un tercer. Per tant, en utilitzar-ho s’exposa al risc d’infringir els drets d’un tercer i que aquest li reclami la seva autoria i li sol·liciti una indemnització econòmica per haver utilitzat tals continguts sense autorització o llicència.

Consell. En conseqüència, utilitzi aquests continguts com una mera orientació a l’efecte de crear els seus propis o prendre decisions, però sense fer un ús o explotació comercial evident del material que hagi creat l’eina.

Com actuar amb prudència?

Regulació. L’ús d’aquesta eina no està regulat legalment, ni a Espanya ni a escala europea. Això sí: està previst que a la fi d’any s’aprovi un reglament europeu sobre intel·ligència artificial, que s’imposarà obligacions als proveïdors d’aquesta mena de sistemes (bàsicament, hauran de complir amb unes certes normes de transparència i aplicar garanties contra la generació de continguts il·lícits).

Cautela. És recomanable que la seva empresa elabori unes directrius d’ús per a conscienciar d’aquests riscos als treballadors i minimitzar riscos. D’igual manera, també és aconsellable que implementi mesures de control de qualitat per a garantir que el contingut generat sigui apropiat i lícit. Recordi que, si en usar aquestes eines s’infringeixen drets o altres normes, el responsable últim és l’empresa, no els seus treballadors.

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS