Com reduir les despeses formiga i estalviar diners

/
7 juliol 2023
gastos-hormiga

Les despeses formiga poden semblar insignificants, però amb el temps poden sumar una quantitat considerable de diners. Aquestes despeses, com ja vam veure a Saps què son les despeses formiga? són petites compres diàries o impulsives que, a primera vista, poden no semblar significatives, però que afecten la nostra capacitat d’estalviar. Afortunadament, existeixen estratègies simples però efectives per a reduir aquestes despeses i tenir un major control sobre les nostres finances. A continuació, et presentem alguns consells pràctics per a ajudar-te a reduir les despeses formiga i estalviar diners:

1. Porta un registre de les teves despeses

El primer pas per a reduir les despeses formiga és prendre consciència d’elles. Porta un registre detallat de totes les teves despeses, ja sigui utilitzant una aplicació mòbil, un full de càlcul o simplement anotant-los en un quadern. Això et permetrà identificar patrons de despesa i àrees en les quals puguis retallar. En tenir un registre clar, seràs més conscient dels teus hàbits de consum i podràs prendre decisions més informades sobre les teves despeses.

2. Estableix un pressupost i prioritats

Crear un pressupost mensual t’ajudarà a assignar els teus diners de manera més eficient. Identifica les teves despeses essencials, com a habitatge, aliments i serveis públics, i després estableix límits realistes per a les teves despeses discrecionals, com a entreteniment o compres no essencials. En prioritzar les teves necessitats i establir metes clares d’estalvi, podràs resistir la temptació de gastar en coses innecessàries i mantenir l’enfocament en els teus objectius financers a llarg termini.

3. Planifica les teves compres

Abans de realitzar una compra, pren-te un temps per a reflexionar sobre la seva necessitat i valor. Evita les compres impulsives i les decisions basades en l’impuls del moment. Fes una llista de compres i segueix-la fermament quan vagis de compres. A més, compara preus, busca ofertes i considera opcions més econòmiques abans de prendre una decisió de compra. La planificació t’ajudarà a evitar despeses innecessàries i a obtenir el millor valor pels teus diners.

4. Practica l’estalvi automàtic

Automatitzar els teus estalvis és una excel·lent manera de reduir les despeses formiga i augmentar el teu compte d’estalvis. Configura una transferència automàtica d’una part dels teus ingressos a un compte d’estalvis separat. Això t’ajudarà a estalviar regularment sense haver de pensar en fer-ho. A més, considera la possibilitat d’establir metes d’estalvi específiques, com un fons d’emergència o un objectiu a llarg termini, i assignar una quantitat fixa per a cadascun. L’estalvi automàtic t’ajudarà a prioritzar les teves metes i evitar gastar aquests diners en despeses innecessàries.

5. Evita les subscripcions indefinides en el temps

Moltes vegades ens subscrivim en una App de pagament mensual del mòbil que en aquell moment penses que serà de molta utilitat . I passat els mesos, t’adones que no l’has fet servir o, també, que no recordaves que l’havies adquirit. Si t’obligues a renovar el període de subscripció, segur que, en alguns casos, veuràs que no val la pena.

6. Revisa els comptes corrents i les targetes de crèdit

Estem acostumats a revisar els extractes bancaris per veure quines són les despeses que hem tingut i, de vegades, ens oblidem de repassar els càrrecs que tenim a la targeta de crèdit.

7. Identifica a què correspon cada càrrec

En els extractes apareix el nom d’una empresa amb un càrrec de menys de 3 euros cada mes. I figura un nom que no sabem que és, però la mandra fa que no ens parem a identificar de quin proveïdor es tracta. Aquest és un exemple clar de despesa formiga que per si mateix no té un valor substancial, però a final d’any, tot suma.

Reduir les despeses formiga requereix consciència, planificació i disciplina. En portar un registre de les teves despeses, establir un pressupost, planificar les teves compres i practicar l’estalvi automàtic, estaràs en camí de reduir aquestes petites despeses que poden sumar grans quantitats.

Newsletter

Subscriu-te per rebre les nostres últimes actualitzacions a la teva safata d’entrada!

ELS MÉS DESTACATS